Vprašajte nas Prva stran

Nova generacija HMI/SCADA sustava proizvođača GE Digital

Poduzeće GE Digital izdalo je četvrtu generaciju HMI/SCADAsustava (GE iFIX ver. 5.8 R2).

Opširnije

MePIS Energy Buildings 1.7 – nova verzija programske opreme

Za uspješnu provedbu mjera štednje energije, te provođenje energetskog managementa u zgradama, moramo prije svega prepoznati izvorni nivo potrošnje energije, za što trebamo adekvatnu informacijsku podršku sa bazom podataka i učinkovitim suvremenim analitičkim alatima.

Opširnije

Infrastruktura

 

telekom_slovenije

 
Od 2007 Metronik gradi sustav centralnog računalnog nadzora, na koji je danas prikljućeno više od 200 udaljenih centara (lokalni centri) u koje je ugrađaena komunikacijska oprema Telekoma Slovenije. Metronikov sustav nadzire uvjete u prostorima u koje je ugrađena oprema Telekoma Slovenije te oprema drugih unajmitelja Telekomove infrastrukture (T2, Mobitel, Amis…). Sustav daljinskog vođenja nadzire kvalitetu i potrošnju električne energije, stanje klimatskih parametara u prostorima , funkcioniranje uređaja, te osigurava obračun raspodjele potrošnje energije između unajmitelja lokacija. Na pojedinim lokacijama su ugrađeni upravljački uređaji OPTO 22 SNAP-PAC1, koji dohvaćaju podatke iz različitih uređaja te su sa centrom vođenja povezani preko Ethernet mreže. U centru upravljanja se nalazi nadzorna programska oprema Proficy iFiX SCADA i procesni arhiv Proficy Historian (GE Fanuc). Korisnici iz različitih područnih jedinica pristupaju podacima u nadzornom sustavu putem tehnologije udaljenih tankih klijenata (iFix iClient Terminal Server, GE Fanuc). Svi alarmi u sistemu se preko protokola SNMP prenose i u nadređeni nadzorni sustav.

 

logo_slovenskezeleznice

 

Za Slovenske željeznice Metronik od 2003 i nadalje dalje izvodi projekte automatizacije željezničkih stanica i centra vođenja. Nadzorni sustav, koji je postavljen na 32 željezničke stanice te u dva centra vođenje prometa,

osigurava upravljanje rasvjetom, grijanjem skretnica, te nadzor klimatskih i elektroenergetskih uređaja na stanicama. Na upravljačkom nivou je korištena distribuirana upravljačko regulacijska oprema OPTO 22, koja uključuje SNAP-PAC R1 sa ugrađenom ethernet komunikacijom, inteligentne ethernet I/O i komunikacijske module.

Na nadzornom sustavu je korišten SCADA Proficy iFix proizvođača GE Intelligent Platforms. U nadzornim centrima su SCADA poslužitelji postavljeni u redundantnoj konfiguraciji, što osigurava visok stupanj sigurnosti. Sustav je izveden na povezanosti sa SQL poslužiteljem gdje se pohranjuju alarmni događaji neposredno sa upravljačkih uređaja, te SCADA aplikacija, pa su tako dostupni za daljnje analize.  


 

KP_VELENJE

 
Godine 2007 je Metronik u suradnji sa poduzećem Artes izveo projekt automatizacije centralne energetske stanice koja opskrbljuje grad Velenje sa toplinsko energijom. Za potrebe daljinskog grijanja postavili smo više od 30 upravljačkih sustava Honeywell Excel 500 te nadzorni sustav Proficy iFIX klijentski stanicama proizvođača GE Intelligent Platforms. Honeywellovi upravljački uređaji Excel 500 su ugrađeni i u toplotnim stanicama toplovoda u Velenju.

 

Termoelektrarne_Sostanj

 
Godine 2002 Metronikovi stručnjaci su u suradnji sa poduzeće Artes za Termoelektrarno Šoštanj razvili sustav za preuzimanje i kronologiju događaja na Bloku 4. 2003 je sustav uveden i na Bloku 5. Sustav automatski prepoznaje tijek događaja do kojeg dolazi u slučaju pogreške na energetskom sustavu, pri čemu omogućava zahvaćanje više tisuća istovremenih podataka u milisekundnoj rezoluciji. U nekoliko sekundi prikaže uređene kronološke liste signala, čine je operateru omogućeno istovremeno praćenje i pravodobno reagiranje kod ispada energetskog sustava. Sustav koji se temelji na iznimno brzim ulazno/izlaznim OPTO 22 te na poslužitelju Proficy Historian, arhivira sve promjene što omogućava pretraživanje povijesti događaja.. U Termoelektrarni Šoštanj je za nadzor procesa postavljeno više od 60 Proficy iFix SCADA stanica proizvođača GE Intelligent Platforms.

 

Vodovod_kanalizacija

 
Za javno poduzeće Vodovod-Kanalizacija Ljubljana Metronik je u sektoru vodovod izveo telemetrijski sustava za nadzor i upravljanje vodovodnom mrežom (crpilišta, vodospremnici, prepumpne stanice) . Postavili smo i telemetrijski sustav za nadzor i vođenje u sektoru kanalizacija (prepumpavanje, pročistači ). Telemetrijski sustav je izgrađen na temelju upravljačko-regulacijski jedinica OPTO 22 i SCADA sustava Proficy iFix (GE Intelligent Platforms). 

 

energetika-ljubljana

 
Prvi projekt osuvremenjavanja dispečerskog centra, koji operaterima omogućava nadzor nad djelovanjem kotlovnice, crpne stanice i dislociranih toplotnih stanica sa jednog mjesta, bio je izveden 1997. Godine Leta 2008 Metronik je za JP Energetiku izveo projekt uvođenja cjelovitog proizvodnog sustava MePIS Energy , čime je suradnja uz automatiku proširena na područje proizvodne informatike. U Energetiki Ljubljana instalirano je 55 Proficy iFix klijenata (GE Intelligent Platforms), koji prikazuju preko 200 signala iz procesa. Energetika Ljubljana koristi Proficy Historian i Proficy Real-Time information portal.

Drugi korisnici

Vodovod Metlika

Beograjske elektrane

Beograjski Vododvod

NOVOSTI

Datum: 04.01.2017

Poduzeće GE Digital izdalo je četvrtu generaciju HMI/SCADAsustava (GE iFIX ver. 5.8 R2).

Opširnije

ZAŠTO VJERUJEMO METRONIKU

U 25 godina smo uspješno završili preko 1000 projekata u automatizaciji i proizvodnji informacijskih sustava.

Metronikove projektne ekipe sadrže više od 70 inženjerskih stručnjaka za automatizaciju i informacijske sustave.

Pomogli smo mnogim korisnicima u industriji da smanje potrošnju i povećaju djelotvornost izvođenja svoje proizvodnje.