Vprašajte nas Prva stran

Nova generacija HMI/SCADA sustava proizvođača GE Digital

Poduzeće GE Digital izdalo je četvrtu generaciju HMI/SCADAsustava (GE iFIX ver. 5.8 R2).

Opširnije

MePIS Energy Buildings 1.7 – nova verzija programske opreme

Za uspješnu provedbu mjera štednje energije, te provođenje energetskog managementa u zgradama, moramo prije svega prepoznati izvorni nivo potrošnje energije, za što trebamo adekvatnu informacijsku podršku sa bazom podataka i učinkovitim suvremenim analitičkim alatima.

Opširnije

Industrija hrane i pića

 

skupina laško

 

Metronik je sa Grupom Laško d.d. zaključio ugovor za uvođenje informacijskog sustava za upravljanje proizvodnom učinkovitošću na dvadestpet linija, na  tri ključne proizvodne lokacije grupe, i to Pivovara Laško, Pivovara Union i Radenska.

Grupa Laško je vodeći proizvođač piva i bezalkoholnih pića u Sloveniji. Godine 2012 je proizvela 3.8 mio hektolitara  pića, od čega je 32% prodano u inozemstvu. Grupa Laško je u otežanim gospodrarskim uvjetima, posebno zbog smanjenja kupovne moći potrošača, zadala sebi povećanje poslovnih rezultata. Zbog toga je jedna od smjernica Grupe Laško optimizacija i racionalizacija proizvodnih linija , osiguranje optimalne  produktivnosti, te stvaranja ravnoteže između prilagodjivosti i učinkovitosti proizvodnje.

Sa ciljem povećanja učinkovitosti proizvodnje, su Grupi Pivovarna Laško odlučili uvesti Metronikov proizvodni informacijski sustav MePIS. Informacijski sustav MePIS automatski prikuplja podatke o radu svih  proizvodnih linija, te ujedno dobiva poslovne informacije iz poslovnog informacijskog sustava SAP. Korisnicima omogućava nadzor nad radom proizvodnih linija, praćenje i kontoliranje zastoja, proizvedenih količina i otpada na linijama, te praćenje ključnih pokazatelja proizvodnje, uključivši OEE. Napredni analitički i izvještajni alati omogućavaju izvođenje globalnih  analiza, optimizaciju proizvodnje i smanjenje zastoja. Podacima se može pristupiti preko internetskih pretraživača te mobilnih uređaja, a na raspolaganju su »on line«, što znači da odgovorne osobe mogu reagirati odmah kad se nepoželjan događaj u proizvodnji dogodi.

 


 

celjskemesnine

 
Godine 2007 Metronik je u poduzeću Celjske mesnine uveo proizvodno informacijski sustav MePIS Food, koji obuhvaća slijedeće funkcijske module: vođenje proizvodnje putem radnih naloga, materijalno poslovanje u proizvodnji, potpunu sljedljivost ulaznih sirovina, upravljanje kvalitetom, označavanje sirovina u proizvodnji, ulaz sirovina, te priprema otpreme . MePIS Food uključuje specifičnosti mesnoprerađivačke industrije, te je u potpunosti usklađen sa preporukama HACCP i regulativom EU 178/2002. Programska oprema MePIS upravi osigurava izvještaje koji u potpunosti odgovaraju zahtjevima, standardima i preporukama ISO 9001:2008, HACCP, IFS, BRC i ECO – BIO (direktiva EU 2092/91.

Sustav je povezan sa 24 vage, programska oprema MePIS pak izmjenjuje podatke sa poslovnim informacijskim sustavom Kopa ERP te informacijskima sustavima za sljedljivost živih životinja . U proizvodnji je instalirano 10 industrijskih računala, osjetljivih na dodir (GE), na kojima radi klijent ( Client) sistema MePIS.


 

Atlantic-Group-Kolinska

 

Godine Metronik je usporedno sa uvođenjem poslovnog informacijskog sustava SAP na svih 7 lokacija Droge Kolinske u Sloveniji , uveo i proizvodni informacijski sustav MePIS.

Sa potpunim poštivanjem smjernica standarda ISA SP95 MePIS je povezan sa ERP sustavom SAP te informacijskim sustavom za vođenje skladišta. MePIS osigurava izvođenje proizvodnog procesa preko radnih naloga, te automatsko bilježenje svih materijalnih transakcija, procesnih i ambijentalnih parametara. Usmjerava i automatski izvodi označavanje poluproizvoda. Na segmentu upravljanja proizvodnjom osigurava i praćenje efikasnosti proizvodnje.

Metronik je uz sljedljivost i kvalitetu u ključnim strojno-intenzivnim pogonima, uveo i modul za mjerenje zastoja i izračun ukupne učinkovitosti (OEE) te KPI Manager za prikaz ključnih indikatora učinkovitosti rukovodstvu. U proizvodnji je do danas instalirano više od 50 klijenata sistema MePIS. 


 

Ljubljanske mlekarne

 

Metronik je godine 2001 usporedo sa uvođenjem poslovnog informacijskoga sustava SAP u sve proizvodne jedinice Ljubljanskih mljekara u Ljubljani, Mariboru i Kočevju uveo proizvodni informacijski sustav MePIS.

Sustav MePIS je integriran sa sustavom SAP u skladu sa smjernicama standarda IS SP95 te sa informacijskim sustavom za upravljanje skladištima. MePIS u Ljubljanskim mljekarama osigurava operativno vođenje proizvodnje na temelju radnih naloga, sljedljivost sirovina te praćenje kvalitete u proizvodnji i i laboratorijima. Na segmentu pasterizacije je izveden automatski zahvat procesnih podataka (SCADA iFix i procesni historian Proficy Historian, GE Intelligent Platforms). Tako se svi ključni podaci iz proizvodnje automatsko prenose u poslovni informacijski sustav te u sustav za upravljanje skladištima. Za potrebe rukovodstva, sustav automatski generira standardne izvještaje u skladu sa preporukama HACCP.


 

perutninaptuj

 
Godine 2002 smo u Metroniku za Perutninu Ptuj izveli projekt automatizacije uređaja za klimatizaciju i prozračivanje, te hladnjače u v proizvodnim procesima klaonice. Sustav automatizacije koristi industrijsko upravlačku-regulacijsku opremu GE Intelligent Platforms perifernu opremu Honeywell. Sustav je nadograđen sa nadzornim sustavom, razvijenim sa standardnom SCADA programskom opremom Proficy iFix (GE Intelligent Plaftorms). Godine 2007 izveli smo i automatizaciju klimatizacije u u proizvodnom pogonu obratu Perutnine Ptuj u Brezi (BiH).

Drugi korisnici

Argeta (BiH)
Pivovarna Laško
Pivovarna Union
Proconi
Žito

NOVOSTI

Datum: 04.01.2017

Poduzeće GE Digital izdalo je četvrtu generaciju HMI/SCADAsustava (GE iFIX ver. 5.8 R2).

Opširnije

ZAŠTO VJERUJEMO METRONIKU

U 25 godina smo uspješno završili preko 1000 projekata u automatizaciji i proizvodnji informacijskih sustava.

Metronikove projektne ekipe sadrže više od 70 inženjerskih stručnjaka za automatizaciju i informacijske sustave.

Pomogli smo mnogim korisnicima u industriji da smanje potrošnju i povećaju djelotvornost izvođenja svoje proizvodnje.